Scoala a fost construita intr-o perioada in care Romania a trecut printr-o etapa de dezvoltare economica buna.
De aceea, populatia tarii si in mod special cea din Timisoara a beneficiat de crearea unor cartiere noi de locuinte, care necesitau si asigurarea spatiilor scolare. Cartierul Calea Sagului a aparut in perioada 1960-1970, datorita cresterii populatiei orasului.
Aceasta a dus si la inmultirea copiilor de varsta scolara. In cartier s-au construit doua scoli, la o distanta relativ mica, cu scopul de a asigura spatiile scolare necesare in apropierea domiciliului. Este vorba despre cladirea scolii noastre si, ulterior, a celei de la Scoala cu clasele I-VI I nr.2.
Cartierul a adapostit familii de nivel mediu, situatie care s-a perpetua pana in zilele noastre.
Sunt familii care pana in 1990 au fost stabile in cartier, care aveau un loc de munca sigur in intreprinderile din zona, permitandu-ne sa ne bazam pe un numar de elevi constant.
ISTORICUL SCOLII
- 1965-1967 Construirea unitatii de invatamant cu scopul infiintarii unui liceu ca proprietate a Statului Roman; proiectul scolii prevedea si realizarea unei sali de sport, care nu s-a realizat niciodata.
- 1967 Data in folosinta cu destinatia infiintarii Liceului Nr. 8
- 1971 Transformarea Liceului Nr.8 in Scoala Generala Nr. 13, necesara pentru populatia noului cartier de locuinte denumit Calea Sagului.
- 1971-1996 Scoala functioneaza cu doua sectii: sectia romana si sectia germana materna.
- 1996 Se desfiinteaza sectia de predare a limbii germane materne. Daca pana in 1990, existau foarte multi elevi de nationalitate Germana, dupa 1992, numarul acestora s-a micsorat, majoritatea familiilor germane emigrand in Germania.
- 1996-2006 Scoala functioneazad cu o singura limba de predare pentru toti elevii: limba romana
- 1998 Devine proprietatea Ministerului Invatamantului cu aceeasi destinatie de scoala pentru elevii claselor I-VIII
DOTARE
Elevii isi desfasoara activitatea intr-o cladire P+2 care dispune de un numar de 12 sali de clasa, 4 laboratoare, 6 cabinete, 4 cabinete metodice, o sala de sport improvizata, un cabinet medical, 3 grupuri sanitare si 8 anexe. Din anul 2021, 6 formatiuni de studiu isi desfasoara activitatea in spatii modulare.
Salile de clasa au o suprafata de 60 m patrati, sunt luminoase ziua, dispun de sistem de iluminat corespunzator, de sistem de incalzire centrala de la oras si sistem de aer conditionat. Mobilierul existent este, in general, nou, schimbat intre anii 2018-2021
Scoala este dotata cu material didactic clasic si modern. Astfel dispunem de 75 de laptop-uri, 35 copiatoare cu imprimanta, 2 table Smart, scannere, 30 videoproiectoare, un frigider, o masina de spalat, telefon/fax.
Cabinetele, laboratoarele si sala de sport sunt dotate cu materiale didactice vechi si noi. Scoala dispune, in momentul de fata, de o platde o retea de calculatoare care a fost dotata cu programul didactic AEL, care permite elevilor si cadrelor didactice sa isi desfasoare lectiile in cabinetele de informatica. Dispune de alte 10 calculatoare puse la dispozitia cadrelor didactice si in cabinetele metodice.
Scoala dispune si de un spatiu mic pentru fondul de carte al bibliotecii, dar nu si de sala de lectura.
Pana in prezent (2021), scoala a fost intotdeauna din punct de vedere estetic una din cele mai frumoase din oras. Meritul prezentarii in mod artistic a materialelor expuse in salile de clasa sau pe coridoare se datoreaza cadrelor didactice.